Crematie

Wat houdt een crematie in?

Bij een crematie vindt het laatste gedeelte van de uitvaart binnen in het crematorium plaats. Na de crematieplechtigheid zal de overledene gecremeerd worden.

De nabestaanden kunnen er soms voor kiezen om de kist met hun overleden dierbare, aan het eind van de dienst, aan het oog te laten onttrekken. De manier hiervoor is afhankelijk van de mogelijkheden van het betreffende crematorium.

Wat gebeurt er met de bloemen na een crematie?

De bloemen liggen tijdens de crematieplechtigheid om de kist  heen. Na de plechtigheid blijven de bloemen meestal achter in het crematorium. Indien u dit wenst kunnen de bloemen, of een deel van de bloemen, ook meegenomen worden naar huis. De bloemen die achterblijven in het crematorium zullen vaak aan de rand van een strooiveld gelegd worden.

Wanneer kan ik de asbus ophalen bij het crematorium?

U krijgt vanuit het crematorium bericht zodra u de as van de overledene kunt komen ophalen. Meestal is dat 6 weken na de crematie. U kunt de as meestal maar maximaal 6 maanden laten staan bij het crematorium. Wordt dit langer dan zullen er extra kosten berekend worden aan u.

Wat kan ik doen met de as van mijn overleden dierbare?

Er komen steeds meer mogelijkheden. Een aantal van de mogelijkheden hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet.

  • U kunt de as verstrooien.
  • U kunt de as bij u thuis bewaren in een urn.
  • U kunt de as in een urnenmuur laten plaatsen.
  • U kunt een deel van de as bij u dragen in een sieraad.
  • U kunt van de as een diamant laten maken.
  • U kunt de as gebruiken als voeding voor een boom of een struik. (U kunt de as niet zomaar bij een boom of struik strooien. Dit is niet goed voor de boom of struik).

Voor meer vragen hierover kunt u altijd terecht bij uw uitvaartleidster.

Wat zijn de voordelen van een crematie?

  • Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Bij een begrafenis zijn er bijkomende kosten; zoals gebruiksrecht van de grond, een gedenkmonument en algemene onderhoudskosten van een begraafplaats. Bij een crematie heeft u zelf de keuze wat u met de as gaat doen, waardoor de bijkomende kosten afhankelijk zijn van uw wensen.
  • Het laatste gedeelte van de uitvaart vindt plaats in het crematorium. U heeft dus geen last van mogelijk slecht weer¬†tijdens dit laatste gedeelte van de uitvaart.
  • Nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over het onderhoud van het graf.
  • Indien u kiest voor verstrooiing van de as, zijn hier diverse mogelijkheden.